dijous, 5 de novembre de 2009

Els Cementiris de Sants


Fem un recorregut pels misteris que envolten els nostres barris i comencem a tocar de l’església de Santa Maria de Sants. Aquí, com a tots els pobles, el vell cementiri era al costat de l’església, i allí s’hi enterraven els vilatans, quan encara eren pocs per cabre-hi al mig del poble en posició horitzontal.
El cementiri va perviure fins al segle XIX, quan es va decidir que els terrenys que hi havia al centre de les viles es dediquessin a activitats més productives, fàbriques, cases de veïns o altres espais. Per això es va pensar primer en dur els morts de Sants a la Marina, que era dels pocs espais lliures que hi havia al municipi. Tot i això, la Marina era una zona d’aigües bastant insalubre i per això es va pensar en comprar uns terrenys del municipi veí de l’Hospitalet, a Collblanc, on encara és avui. Pel que fa al vell cementiri va quedar tapiat i uns anys després es va procedir a la construcció de les Cotxeres dels tramvies sobre aquells terrenys.
El temps que va durar les remodelacions i encara un temps després, el dia que plovia molt i corrien les aigües, i s’hi feien fangs a la carretera, encara es podien veure ossos i cranis rodolant que l’aigua s’havia endut d’aquells fossars vells. I quan van haver de rebaixar els terrenys per a l’edificació de les estructures de les Cotxeres, que encara avui es conserven, van haver de remoure terres i sepulcres. I conten que, en obrir-ne molts, van veure els esquelets en una posició estranya, amb les mandíbules desencaixades i les caixes esgarrapades i amb marques de sang a l’interior. Diuen que, en els temps antics del còlera, els moribunds encara en vida havien estat enterrats sense pensar-s’ho gaire, i que molts d’ells s’havien despertat sobtadament de la malaltia i havien embogit fins ofegar-se dins d’aquells taüts. Avui, a l’espai d’aquelles antigues Cotxeres, sobre el cementiri vell, hi ha el Centre Cívic de les Cotxeres de Sants. I allà on hi ha avui l’Auditori i se celebra la Marató de Cinema Fantàstic i de Terror de Sants, s’hi apareixen encara les ànimes d’aquests enterrats en vida amb ganes de venjança contra els veïns del seu poble.

4 comentaris:

 1. Molt bona feina Albert.

  Seguiré el teniu bloc per tal de descobrir i compartir coneixements sobre Sants, una abraçada.

  www.memoriadesants.blogspot.com

  ResponElimina
 2. Jo també tinc un bloc sobre la història de Sants, també estic interessat en poder seguir compartint els coneixements sobre aquest passat. Salut

  www.historiessantsenques.blogspot.com

  ResponElimina
 3. Hola,

  Des del web Patrimoni.gencat ens volem posar en contacte amb tu per donar-te a conèixer el portal i els seus continguts: http://www.patrimoni.gencat.cat

  El patrimoni català com mai l'has vist!

  ResponElimina
 4. He llegado aquí por casualidad (creo que buscando sobre el Torrent Dels Morts) y me he quedado bastante rato muy interesada leyendo todas las demás historias. Gracias por compartirlas.

  ResponElimina